De drie pijlers van Pittige puber

Bij Pittige puber voelen we heel sterk dat we een verschil willen maken voor jongeren die vastlopen in hun ontwikkeling. En voor ouders die hierdoor opvoedproblemen ervaren.  

Wij hebben sterk de overtuiging dat een verlies aan verbinding vaak een grote rol speelt bij pittig pubergedrag. Het is ons doel om zowel de ouders, als het kind (weer) in hun kracht te zetten.  

De drie pijlers 
Wij werken vanuit 3 pijlers. Namelijk:  

~ De relatie  
~ Jezelf zijn  
~ Emotionele balans 

Wanneer je gaat begrijpen wat deze drie pijlers nauwgezet inhouden, zul je je puber en het gedrag van je puber beter leren begrijpen, waardoor je opvoed-skills zullen toenemen. Wanneer je in staat bent om de focus van het gedrag te verschuiven naar de focus op de relatie, zul je merken dat het jouw en je kind meer ontspanning oplevert en dat opvoeden een stuk gemakkelijker zal gaan.  

Relatie

Een gevoel van verbondenheid heeft een enorme impact op het geluksgevoel van je kind. En van jezelf natuurlijk ook. Het hebben van een betekenisvolle relatie met je ouders versterkt je welzijn en nodigt je uit om je authenticiteit te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je kind zich geliefd en begrepen voelt waardoor het in zijn kracht komt staan.  

Bij pubers die vastlopen in de ontwikkeling heeft werken aan de relatie meestal de eerste prioriteit. In veel gevallen en om diverse redenen, is er sprake van verwijdering in de relatie met één of beide ouders (of verzorgers). Wanneer onze kinderen niet gehoorzamen of niet aan onze wil of verwachtingen willen voldoen, zijn wij geneigd om onze focus te leggen op het ongewenste gedrag. Wanneer dit herhaaldelijk voorkomt gaat je kind bewust of onbewust jouw liefde najagen of bij een ander zoeken. Kinderen horen onze liefde niet te verdienen, zij horen in onze liefde te rusten. Dan pas zijn ze in staat om zich te ontwikkelen en te groeien.   

Jezelf zijn

Een diepgaande relatie en het ontvangen van emotionele steun en veiligheid versterken de eigenwaarde van je kind waardoor het beter in staat is om zichzelf staande te houden in de buitenwereld. Een diepe intense verbinding geeft het leven van je puber betekenis en een doel in het leven waardoor het kan stralen en volledig tot bloei kan komen.

Positieve interacties, ondersteuning en begrip kunnen het mentale en emotionele welzijn van je puber verbeteren en positieve gevoelens aanwakkeren. Wanneer je puber zich gesteund en gewaardeerd voelt en kan rusten in jullie relatie vergroot dit het zelfvertrouwen. Je zoon of dochter voelt zich daardoor aangemoedigd om zijn of haar vaardigheden en capaciteiten tot uiting te laten komen. Een diepgaande relatie met je ouders is voor je puber een bron van inspiratie en motivatie om moeiteloos jezelf te durven zijn.  

Emotionele balans

Om jezelf te kunnen zijn is het van belang om een balans te ervaren in je emotionele huishouding. Veel pubers – en hun ouders - zijn hun emoties liever kwijt dan rijk. Zonde. Want je emoties zijn een superkrachtige gereedschapstool om je leven vorm te geven, op een manier die bij je past. Wanneer je een emotie voelt geeft deze je namelijk informatie of dat wat jij gelooft wel harmoniseert met wie je werkelijk bent. Doet het dat niet, dan ervaar je pijn. Deze emotionele pijn wil je alert maken, zodat jij bij de eerstvolgende kans een andere gedachte kunt kiezen om mee te bouwen. Oftewel: er is een keuzemoment. Reden te meer om je kind te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde emotionele huishouding. Want dan ontstaat er rust, ruimte en ontspanning voor groei.    

Webinar 'Grip op je puber'

Wil je meer over weten over onze werkwijze of vind je opvoeden momenteel een uitdaging? Dan nodigen we je uit om 12 september deel te nemen aan het gratis webinar ‘Grip op je puber.’

Inschrijven of meer lezen kun je vinden op deze pagina.

 

  • Deel deze pagina